Vintage wedding

Винтидж сватби – vintage сватбите така модерни у нас през последните години

сватбена декорация в блъш и дантелаVintage не е просто стил или епоха. Това е начин да се откъснеш от технологичните джаджи които ни заобикалят и да се пренесеш в романтиката на миналото, да усетиш отново миризмата на стария скрин, да се потопиш в историите от избелелите портрети от стената на бабината къща… да се върнеш към спомените от детството, към  безгрижността…

През последните години се наблюдава тенденция за връщане към красивото и романтично минало. На мода са старите киноленти, избелелите фотоси, оld school партитата, реставрираните мебели. „Нравите се променят, модите се редуват”, както е казал талантливият Ги Дьо Мопасан. Тази мания е обхванала не само модата, фотографията, дизайна, но и сватбената декорация.

масата на младоженците в нежни пастелни тонове

Малко история за виннтидж-а

Винтидж е епохата 20-те до 80-те включително. Елегантната френска дума „vintage“ в превод означава „вино с многогодишна издръжливост“. Това обяснява защо може да се комбинират предмети и аксесоари от различни епохи и да бъдат пренесени в съвремието.  В никакъв случай не трябва да се бърка с second hand стандарта.

Смята се, че днес интересът към Vintage дрехите е провокиран от появилата се през 90 години мода за връщане към природата, опазването на околната среда и рециклирането. Дизайнерите, завладени от тази мода, се опитват да вдъхнат нов живот на този стил… Булченските рокли биват отрупани с дантела, камъни и бродерии. Интериорните дизайнери също преоткриват този стил. На тях обаче им излиза скъпо купуването на предмети, създадени преди 50 години. Така възниква идеята за състаряване на нови мебели с цел да се пресъздаде старинния стил и все п(овече навлизат технологиите, при които върху току що произведената маса или врата се добавят „следи останали от времето”, най-просто казано изкуствено състаряване.

Винтидж сватбите отдавна са хит в чужбина, най-после те навлизат и в България. В сватбената декорация Vintage е непринуденост, непретенциозност,  нежност на тоновете. Тук отличителните елементи са дантелата, перлите, перата, малките декоративни възглавници, ветрилата, свещниците, бурканчета във всякакви форми, запълнени с какво ли не, чайници, кафези за птици, фенери, стари керамични съдове, избелели рамки за снимки.. както и много много други ретро изглеждащи мотиви и елементи. Съвсем на място идва и класическият ретро автомобил, който гордо измества модерната лимузина.

Нека да започнем с роклята

Тя трябва да е нежна и романтична, по възможност с ниска талия. По нея може да има дантела, ръчно плетени бродерии, камъни… хубаво е цветът да е мръсно бял или цвят шампанско, в никакъв случай искрящо бяло.

Съчетайте роклята с гердан от перли, воалетка, брошка, дантелени ръкавици, воалетка, пера… Ветрило и романтичен чадър ще допълнят винтидж излъчването ви. Сега остава да завършите  шармантната си визията  с  още няколко детайла – подходящата прическа и грим. При грима властва очната линия. Със сигурост ще бъдете неотразима булка.

Ако сте смели, можете да се омъжите в роклята на баба си. По-автентична, винтидж и лична рокля няма как да намерите. Освежете я малко и ще бъдете  най-специалната винтидж булка на света.

Локацията

Ако се  бяхме  родили във Франция, Англия или някоя немско говоряща страна изборът  определено щеше да е голям.  Признавам си в България трудно може да се намери локация, подходяща за реализирането на винтидж сватба, но все пак не е невъзможно…  За предпочитане са балните зали със зашеметяващо високи тавани, резиденциите и прилежащите им градини… А защо не и някое фоайе на музей или арт галерия?! Малко хора се осмеляват да реализират сватбата си на такова място, но със сигурност ще пожънете успех. За декор на винтидж сватба е подходящ и ресторант с градина. Веднага ми идва наум – Клуб на архитекта  в центъра на Сфия – идеален за малка сватба от 60 човека.  Друга подходяща локация, само че доста далеч от  София е дворецът Евксиноград или резиденция Врана. С повече или по-малко помощ в декорацията почти всяка зала или ресторант може да придобие необходимата атмосфера.

Музиката

ако искате всичко да следва този стил – спрете се на подходяща музика от отминалите години.

Сватбена декорация

Основното тук е цветовете да са нежни и пастелни. Цветята може да са рози, далии, хортензии, всякакви градински цветя, полски цветя. За да сте различни може да заложите на  гипсофилата.  Интересното тук, е че няма ограничения в съдовете. Освен в ретро вази, можете да поставите цветята  в градински лейки,  кафези за птици, чайници, чаши за кафе, върху стойки за бисквити, а защо не и в някой красив буркан. Връзвате му една дантелена панделка, коноп и готово – нестандартно и различно. Смело използвайте различни ретро аксесоари. Извадете стар грамофон, овехтял куфар или велосипед.

 

Не забравяйте, че и букетът на булката също трябва да е съобразен с тематиката.   

Най-хубаво е поканите, тейбъл картичките, номерата за маси, благодарствените картички и каквото там сте намислили да правите, да са hand-made или поне да имитират че са  hand-made. Можете да използвате различни картони – най-добре такива от рециклирана хартия. Включете естествените материи и цветове – рафия, коноп, дантела, перли… Оригинално решение ако поканата е направена върху нотни листа или се използва хартия от стар вестник. Така ще се спази черно-бялата ретро вълна.

Транспортното средство

То просто е задължително да е ретро автомобил. Под наем, от приятел на баща ви или дядо ви… със сигурност ще намерите подходящо возило. Е хубаво би било да е някое старо Бентли или Ролс Ройс, но някоя Volkswagen Костенурка би свършила не по-лоша работа. За по-нестандартните натури имаме още едно предложение – най-автентични ще сте ако пристигнете  с някое ретро колело тандем.

Ами тортата?!

 

Няма как и тортата трябва да е съобразена с тематиката на сватбата. Изберете пълнежа по ваш вкус, но нека украсата да е винтидж.

Подаръците за гостите също трябва да бъдат съобразени с тематиката.  Не забравяйте че може да поръчате снимките и видеоклипа от сватбата си с vintage тониращ ефект.

Имайте предвид, че всеки е присъствал на сватбата ще бъде очарован от нестандартните ви  и уникални решения. Почти всяка втора сватба е в цвят прасковено  и лилаво, но сватба във винтидж стил определено ще впечатли всички гости.

Винтидж = романтика

 

Вашият коментар

*